Skip to content

Nackspärr – Kiropraktor

Har du problem med nackspärr? Är nacken stel efter mycket tid i obekväma arbetsställningar eller vaknade du en morgon med ett stel och smärtande nacke?

Välkommen att kontakta oss på KAN-Kliniken – våra kunniga och erfarna kiropraktorer kan hjälpa dig att bli av med dina problem med beprövade metoder.

Vi lägger alltid största vikt vid att finna grundorsakerna till din nackspärr. Vi undersöker dig och hjälper dig mot en framtid utan smärtande nacke.

Välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med dina problem – oavsett om det handlar om nackspärr eller något annat.

En vanlig anledning att uppsöka kiropraktor

Hos oss finns det hjälp att få om du har problem med nackspärr. Det är faktiskt en av de vanligaste skälen till att människor söker hjälp hos en kiropraktor. Behandlingen för nackspärr går ut på att med snabba och precisa tryck och justeringar förbättra rörligheten i låsta leder. Men mjukare metoder som uppmjukning av musklerna kan också ingå i behandlingen.

Tre tips som hjälper mot nackspärr:

Se över din arbetsställning

Det är viktigt att sitta rak i ryggen och att vila underarmar och händer på ett bekvämt sätt på bord och armstöd. Om du sitter mycket vid en dator är det viktigt att skärmen är placerad rakt framför dig på en armlängds avstånd.

Se över din sovplats

Sover du i en bra ställning för din nacke? Köp en riktigt bra kudde som stöder nacken när du sover och investera i en riktigt bra bäddmadrass. Det är också viktigt att inte sova på magen.

Träna ordentligt

Motion är alltid bra när det handlar om att förebygga sjukdomar och olika fysiska problem. Det finns specifika övningar för just nackspärr som vi kan tipsa dig om.

Nackspärr – mer information

Många människor har någon gång i livet haft problem med nackspärr. Stelhet i nacken, svårt att röra huvudet i sidled åt ena eller båda hållen och det gör dessutom ont i nacken. Nackspärr är enkelt uttryckt en akut uppkommen smärta i nacken som medför begränsad rörlighet. Ordet nackspärr är ganska talande, det uppstår något som påminner om en spärr när du roterar huvudet eller böjer det framåt så nyper det till.

Det finns flera olika symtom på nackspärr. Vanligt är en nypande eller huggande smärta när man rör på huvudet. Plötsligt smärta och stelhet i nacken är ett annat. Det finns olika typer av nackspärr som kan uppkomma på många olika sätt.

Olika anledningar till nackspärr

Men varför drabbas man då av nackspärr? Ett sätt att förklara det på är att säga att det är kroppens sätt att försvara sig mot något som den upplever som hotfullt. Om du rör dig på ett sätt som kroppen tror kommer att skada något i nacken, det kan handla om en disk eller led, så krampar muskulaturen för att rörelsen ska bromsas – och nacken skyddas. Nacken sätter helt enkelt en gräns.

Om du står och målar husväggen i en konstig vinkel blir det i längden spänt och överbelastat och till slut kommer muskulaturen att börja krampa. Detta kan dessutom inträffa mer hastigt som ett försvar i en plötslig rörelse, då det kan krampa till för att sedan stelna till och börja smärta. Ett exempel på detta är att det är vanligt att musklerna i underbenet krampar just för att bromsa rörelsen och skydda kroppen.

Felaktig sovställning kan orsaka problem

Nackspärr kan uppstå akut i en rörelse eller efter att man har har sovit i en felaktig position och vaknar med en stel och smärtande nacke. Att sitta länge framför datorn eller kolla på din smartphone i en position som kroppen inte gillar kan också leda till problem. Nackspärr kan även utlösas av vinddrag som kan göra att musklerna krampar. Stress kan också vara en bidragande faktor till nackproblem.

Hur förebygger man nackspärr?

Om du har problem med nacken rekommenderar vi starkt att du kontaktar oss – en kiropraktor kan hjälpa dig att ta reda var på hur problemen uppstått och hjälpa dig att förebygga nackspärr i framtiden. Orsaken behöver inte alltid finnas i nacken utan kan hittas på andra ställen i kroppen.

Noggrann undersökning av nacken

Vi kan undersöka din nacke och utreda orsakerna till dina problem. Vissa delar av kroppen kan behöva stärkas, du kan behöva arbeta med hållningen för att nacken ska få avlastning. Vi kan hjälpa dig att få bättre rörlighet där det är stelt. Nackspärr kan också förebyggas genom att du stressar mindre eller att de ergonomiska förutsättningarna i din vardag förbättras på olika sätt. Det kan handla om att skaffa en bättre kontorsstol som gör att du sitter bättre framför datorn.
Att motionera och stärka muskulatur i nacke, mage och rygg är andra bra sätt att förebygga nackspärr.

Hur ska jag träna när jag har nackspärr?

För en person med nackspärr är rörelse alltid viktigast. Det handlar helt enkelt om att återställa rörlighet och styrka i nacken. Genom att kramper och spänningar löses upp kan man få igång rörelsen i nacken ordentligt igen. När du sedan kan röra på huvudet igen utan att det gör ont är det viktigt att reda ut orsaken till problemen.

För att undvika att problem med nackspärr kommer tillbaka är det viktigt att minska belastningen på nacken, stärka svagheter och att träna för att behålla rörelsen i nacken.

Vad ska jag undvika vid nackspärr?

Det finns en myt om att man ska hålla huvudet helt stilla när man har nackspärr, men det stämmer inte. Det är viktigt att röra på nacken och hela kroppen, rätt typ av motion läker nackspärr. Du kanske bör undvika headbangning, men var inte rädd för att röra på nacken. Pressa inte på för hårt, men håll inte huvudet stilla för då riskerar nacken bara att bli ännu stelare.

Det handlar om att hitta rätt dos av rörelse, det viktigaste är att inte vara rädd. När du rör dig kommer blodcirkulationen igång ordentligt!

Välkommen att höra av dig till oss på KAN-kliniken – våra kiropraktorer kan hjälpa dig att bli av med nackspärr.